Blodtrycksmätare för hemmabruk

Vårt blodtryck har en stor inverkan på vårt välmående och det är alltid en bra idé att hålla koll på det. Man kan ju däremot inte besöka vårdcentralen i tid och otid bara för att kolla sitt blodtryck, såvida man inte går på blodtryckshöjande eller blodtryckssänkande mediciner då för då är det ju bra att gå dit. 

Det finns ganska många olika mätare för dig som vill hålla koll på ditt blodtryck. Kvalitet kan därmed också skilja sig åt en hel del. På Apoteket finner man de som är testade och godkända men vilka av dem är egentligen bäst? Och hur använder man en blodtrycksmätare för hemmabruk på rätt sätt? 

Fråga om råd

Det går att hitta ganska mycket information på nätet om olika mätare men det absolut bästa sättet är att fråga din husläkare om råd. De har rätt bra koll på vilken typ av mätare som funkar bäst och vilken som är mest lämplig just för dig.

Din läkare kan också hjälpa dig med steg 1 i hur man använder en blodtrycksmätare hemma. Nämligen att fastställa ditt normala tryck. Efter du vet det är det enkelt att hålla koll på sitt blodtryck hemma. 

  1. Se till att du har rätt längd på manschetten. Fel längd kan ge fel värden. 
  2. Sätt fast den runt armen. Den ska sitta fast men inte så tajt att blodet hindras.
  3. Starta maskinen och tryck igång mätsekvensen.

Tänk på att blodtryck ska tas i vila. Ligg därför en kvart på sofffan, men somna inte! 

6 Dec 2021