Jeans, arbetsbyxan som blev modebyxa

Jeans är slitstarka byxor av denimtyg med nitar som förstärkning av sömmar utsatta för stor påfrestning. Senare har denim använts även för andra klädesplagg än byxor, varvid begreppet "jeans" har kommit att användas i semantiskt överförd betydelse i begrepp som "jeansjackor" och "jeanskjolar". - Wikipedia

Jeansen skapades år 1872 av Levi Strauss och en skräddare som hette Jacob Davis. De skapade dem som arbetsbyxor som skulle vara väldigt slitstarka. Nitarna som man finner på jeans är inte där för att vara snygga, de är en förstärkning som ökar livslängden på sömmarna. Ganska fort blev jeansen väldigt populära som arbetskläder bland både cowboys och guldgrävare och efter några år började de tillverkas av blått slitstarkt tyg från staden Nimes i Frankrike och därur kommer namnet denim som vi känner igen.

Idag finner vi massor av tillverkare av jeans som ett modeplagg, de har blivit så populära att de gått från att vara ett slitstarkt nyttoplagg till att bli ett plagg som unga modemedvetna gärna klär sig i och man ser att även kändisar väljer jeans när de klär sig i byxor.

3 Aug 2016