Träna med gåstavar

En mycket bra träning kan du få genom att använda dig av gåstavar eller gångstavar. Om du vill jämföra olika gåstavar för att hitta de som passar dig, så kan du göra det på FitnessFrank. Med gåstavar kan du utöva det som kallas för stavgång. Det innebär rask promenad med hjälp av stavar. Det är ett perfekt sätt att få bättre kondition på så väl som det stärker både muskler och skelett. Tänk bara på att använda stavarna då du går. Om du bara bär dem eller släpar dem så ger de ingen effekt. 

Hitta bra stavar 

När du ska välja bra gångstavar så ska du välja stavar som når dig upp till armbågarna. Idag finns det många stavar att välja mellan, så jämför gärna olika alternativ för att hitta rätt för dig. Stavarna påminner om skidstavar, men är annolunda utformade. Spetsarna kan bytas ut då de är slitna samt att det går sätta på en gummispets på dem om du går på asfalt mycket. Många stavar går även att fälla ihop vilket gör dem enkla att ta med sig.

Testa stavgång

Gå framåt i rask takt och sträck på dig men ha avslappnade axlar. Sätt en stav i marken med skaftet vinklat framåt. Tryck ifrån med staven så att du får en skjuts framåt. Fortsätt så att höger och vänster stav växelvis skjuter ifrån mot underlaget. Pendla armarna i takt. Höger ben och vänster arm ska fram samtidigt. Låt armarna pendla från axelleden och håll gärna händerna lite öppna när du pendlar staven framåt. Använd din muskelstyrka och ta i när du sätter staven i marken.

18 Mar 2021